nedelja, 11. marec 2012

Jagodni tiramisu

Zakaj bi kupovali piškote za tiramisu, ki so polni aditivov pa še dragi so - raje jih specimo sami.
Recept za piškote:
- 250 g moke
- 100 g masla (Alsan)
- 100 g sladkorja
- 1 čž pecilnega praška
- 1 čž sode bikarbone
- 2 jž rastlinskega mleka
- ščepec soli

Pečico segrejemo na 175° C.
Vse sestavine damo v posodo in mešamo. Fino je, če je maslo zmehčano, se lepše meša. Mešajte kar nekaj časa (najprej z mešalnikom, nato pa kar z roko), dokler ne dobite lepljive mase. Verjetno se vam bo zdelo, da je masa preveč suha, vendar ne dodajajte tekočine, ampak naprej mešajte in sestavine se bodo začele lepo sprijemati in masa bo postala homogena. Maso nato razvaljajte po pomokani površini in z nožem narežite na trakove (ca. 3 x 6 cm). Piškote pecite 10 minut. Ko jih boste vzeli iz pečice, se vam bo zdelo, da še niso pečeni, ampak so, le malce časa potrebujejo, da dobijo pravo konsistenco :) Seveda moramo počakati, da se ohladijo, preden jih bomo namočili v kavo.

Medtem lahko pripravimo nadev za tiramisu. Mimogrede, jaz sem uporabila nastavljivi model brez dna. Nastavila sem ga na 14 x 8 cm.

- 250 g jagod (narezanih po dolgem) (jagode bodo v bistvu posebna plast)
- 250 ml navadnega sojinega jogurta
- svilnati tofu (1 zavitek)
- 5 jž sladkorja
- 1 čž limoninega soka
- 1 jž sojinega lecitina

Vse sestavine (razen jagod, seveda) damo v mešalnik in mešamo približno 5 minut, da se lepo premešajo. Če vam je nadev premalo sladek, ga lahko še malo sladkate, vendar ne preveč, ker potem izgubi tisti 'maskarpone' okus.

Zdaj lahko skuhamo še kavo. Za takšno velikost tiramisuja potrebujemo približno dve skodelici kave.
Tudi kava se mora ohladiti.

Ko je vse ohlajeno, lahko začnemo:
Piškote pomakamo v kavo in jih polagamo v model, dokler ne prekrijemo dna. Na prvo plast položimo narezane jagode in nanje vlijemo maso iz jogurta in tofuja, sledi spet plast v kavo namočenih piškotov, jagode in plast jogurta in tofuja. Čisto povrhu potresemo kakav v prahu.
Vse skupaj damo v hladilnik za nekaj ur ali čez noč.

1 komentar: