sobota, 21. januar 2012

Presna čokoladna tortica

TESTO:
- skodelica indijskih oreščkov (namočenih čez noč)
- skodelica mandljev (namočenih čez noč)
- skodelica izkoščičenih datljev (namočenih čez noč)
- 1 jedilna žlica presnega kakava v prahu
- 1 jedilna žlica yacon/agavinega/javorovega sirupa
- 1 jedilna žlica zdrobljenih kakavovih semen
- 2 jedilni žlici stopljenega kokosovega olja
- ščep soli
- voda (za konsistenco)

V multipraktiku najprej zmeljemo indijske oreške, mandlje in datlje, nato dodamo kakav, zdrobljena kakavova zrna, sol ter še enkrat zmešamo. Počasi dodamo malce vode, da bo multipraktik lažje mešal. Na koncu dodamo še kokosovo olje. Ko je masa za testo pripravljena, jo položimo v tortni model s premičnim dnom (premer 16 cm) in jo s prsti potiskamo, da prekrijemo dno modela (debelina naj bo okoli 5 mm). Preostanek mase lahko shranimo v hladilniku in iz nje naredimo npr. presne kroglice. Testo zdaj za nekaj časa spravimo v hladilnik, da se malo strdi. Medtem pripravimo čokoladno plast.

ČOKOLADNA PLAST:
- skodelica indijskih oreškov
- pol skodelice mandljev 
- dva datlja
- 2 jedilni žlici agavinega/yacon/javorovega sirupa
- 2 zvrhani jedilni žlici presnega kakava v prahu
- voda (za konsistenco)
- ščep soli
- 1 jedilna žlica kosmičev psyllium husk*
- 2 jedilni žlici stopljenega kokosovega olja

V močnem mešalniku zmešamo vse sestavine, razen psyllium husk in kokosovega olja, da dobimo homogeno maso, lahko dodamo še malo vode, za boljšo konsistenco. Nazadnje dodamo še žlico psyllium husk in kokosovo olje in še enkrat zmešamo do gladke mase. Po želji lahko dodamo še več sirupa ali kakava v prahu.
Maso nato vlijemo v tortni model, v katerem smo prej pripravili testo. Maso lahko zgladimo s pomočjo žlice, ki jo pomakamo v vodo. Vse skupaj položimo v hladilnik za nekaj ur, najbolje pa kar čez noč, da se tortica lepo strdi. Ko je tortica pripravljena, jo serviramo z borovničevim prelivom.

BOROVNIČEV PRELIV:
- skodelica zamrznjenih ali svežih borovnic
- agavin ali kakšen drug sirup (po potrebi)
- limonin sok (po potrebi)
Sestavine zmešamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom in prelijemo po tortici.

*psyllium husk so taki kosmički, ki pripomorejo k boljšemu zgoščevanju (menda pa dobro delujejo tudi na prebavo). Jaz sem jih nazadnje kupila v trgovinici Jablana (pokrita tržnica BTC).

1 komentar: