sreda, 27. marec 2013

Veganska jajčka

Pripravite jih lahko že za to veliko noč, yummy! :)




Sestavine

Beljak:

- 400 g kuhanega belega fižola
- 1 jedilna žlica riževe moke
- 3 čajne žličke črne soli
- 4 jedilne žlice suhih kvasovih kosmičev (Nutritional yeast)

- 1/2 skodelice vode

-1 jedilna žlica agar-agarja v prahu
-1 skodelica vode (230 ml)

Rumenjak:
- 1,5 čajne žličke kurkume
- 1-2 jedilni žlici domače majoneze
- 1 jedilna žlica dijon gorčice
- 2 jedilni žlici sveže sesekljanega peteršilja
- 1 čajna žlička kopra
- ½ č. žličke belega popra
- 1,5 č. žličke čebule v prahu
- ščepec soli
- ščepec črnega mletega popra

Priprava

Beljak:

Prve štiri sestavine zmešamo v mešalniku, nato iz te mase odvzamemo približno tri jedilne žlice (to bo za rumenjake) in damo na stran. V preostalo maso vmešamo še polovico skodelice vode in zmešamo, da dobimo tekočo zmes.

Zdaj si pripravimo modelčke za jajčka, ki jih kupimo v trgovini za ustvarjanje (npr. Prometej) in jih obložimo s prozorno folijo za shranjevanje živil. Modelčke si moramo pripraviti vnaprej, saj nam to vzame kar nekaj časa, medtem pa se lahko agarjeva zmes, ki jo bomo naredili v naslednjem koraku, že strdi.

V manjši kozici nato zmešamo skodelico vode in 1 žlico agar-agarja v prahu (obstajajo tudi agar kosmiči, vendar se z njimi ravna nekoliko drugače). Zmešamo tako, da ni nobenih grudic. Zmes nato zavremo in pri tem vseskozi mešamo. Ko zavre, še nekaj časa mešamo (pribl. 2 minuti) in nato odstavimo ter še nekaj časa mešamo, da se malenkost ohladi. To agarjevo zmes vlijemo v fižolovo tekočo maso in še enkrat obrnemo gumb na mešalniku, da se vse sestavine dobro zmešajo. Nato z žličko nadevamo maso v modelčke, ki jih nato za pol ure damo v hladilnik, da se strdijo.

Rumenjak:

V fižolovo maso, ki smo jo dali na stran, sedaj vmešamo sestavine za rumenjak. Zmes damo v vrečko za dekoriranje. Na vsakega izmed strjenih beljakov iztisnemo nekaj rumenjakove mase. 


Vir: VegNews Magazine

Ni komentarjev:

Objavite komentar