sreda, 27. marec 2013

Veganska jajčka

Pripravite jih lahko že za to veliko noč, yummy! :)




Sestavine

Beljak:

- 400 g kuhanega belega fižola
- 1 jedilna žlica riževe moke
- 3 čajne žličke črne soli
- 4 jedilne žlice suhih kvasovih kosmičev (Nutritional yeast)

- 1/2 skodelice vode

-1 jedilna žlica agar-agarja v prahu
-1 skodelica vode (230 ml)

Rumenjak:
- 1,5 čajne žličke kurkume
- 1-2 jedilni žlici domače majoneze
- 1 jedilna žlica dijon gorčice
- 2 jedilni žlici sveže sesekljanega peteršilja
- 1 čajna žlička kopra
- ½ č. žličke belega popra
- 1,5 č. žličke čebule v prahu
- ščepec soli
- ščepec črnega mletega popra

Priprava

Beljak:

Prve štiri sestavine zmešamo v mešalniku, nato iz te mase odvzamemo približno tri jedilne žlice (to bo za rumenjake) in damo na stran. V preostalo maso vmešamo še polovico skodelice vode in zmešamo, da dobimo tekočo zmes.

Zdaj si pripravimo modelčke za jajčka, ki jih kupimo v trgovini za ustvarjanje (npr. Prometej) in jih obložimo s prozorno folijo za shranjevanje živil. Modelčke si moramo pripraviti vnaprej, saj nam to vzame kar nekaj časa, medtem pa se lahko agarjeva zmes, ki jo bomo naredili v naslednjem koraku, že strdi.

V manjši kozici nato zmešamo skodelico vode in 1 žlico agar-agarja v prahu (obstajajo tudi agar kosmiči, vendar se z njimi ravna nekoliko drugače). Zmešamo tako, da ni nobenih grudic. Zmes nato zavremo in pri tem vseskozi mešamo. Ko zavre, še nekaj časa mešamo (pribl. 2 minuti) in nato odstavimo ter še nekaj časa mešamo, da se malenkost ohladi. To agarjevo zmes vlijemo v fižolovo tekočo maso in še enkrat obrnemo gumb na mešalniku, da se vse sestavine dobro zmešajo. Nato z žličko nadevamo maso v modelčke, ki jih nato za pol ure damo v hladilnik, da se strdijo.

Rumenjak:

V fižolovo maso, ki smo jo dali na stran, sedaj vmešamo sestavine za rumenjak. Zmes damo v vrečko za dekoriranje. Na vsakega izmed strjenih beljakov iztisnemo nekaj rumenjakove mase. 


Vir: VegNews Magazine

Delavnica Veganski velikonočni zajtrk

Včeraj je imela Veganska kuhinjica svojo prvo delavnico - v Hiši hrane DG69 na Vrhniki.
Pripravljali smo veganski velikonočni zajtrk. Zbralo se je lepo število obiskovalcev - ženske (girl power!) pa tudi nekaj otrok. Moram se jim zahvaliti, ker so bile vse tako prijazne, otroci pa zelo pridni.

Imela sem kar obilo treme, ki je trajala skoraj skozi celotno delavnico. Prvič sem stala pred večjim številom (nepoznanih) ljudi in govorila, no, predvsem sem krilila z rokami :) Zdelo se mi je, da kričim na ves glas, ampak slišalo se me ni pa skoraj nič, saj je bil prostor dokaj velik. Jedi sem imela pripravljene tudi že vnaprej, za nekatere sem tam predstavila tudi postopek. Dobro, da bodo vsi ti recepti v celoti objavljeni na spletni strani trgovine, saj sem zaradi treme kakšen korak spustila oz. sem hitela naprej, ker se mi je zdelo, da sem počasna. Dobro, da sta bila tam Miha in Larisa, ki sta priskočila na pomoč, ko sem jaz zbezljala :)
So bile pa ljudem jedi zelo všeč. Po koncu (kratke) delavnice se je razvil pogovor - takrat sem bila že bolj sproščena in sem jim lažje povedala še kakšno zanimivost in odgovorila na vprašanja. No, pa vendar, overall je bilo zelo luštno, ženske so bile navdušene nad tem, kako zelo okusna je lahko veganska hrana, saj je bila večina obiskovalk vsejedk ... so na koncu hitele kupovat sestavine :) Juhu! Menda smo eno od obiskovalk prepričali, da bo znova poskusila z veganstvom. Kaj hočemo lepšega?

Torej, pripravljali smo veganska jajčka, hrenov namaz na domačem kamutovem kruhu z dimljenim tofujem in presno gibanico, poskusili pa tudi kamutova lešnikovo-čokoladna kolesca, po domače - 'šnekije' :)


Na tej povezavi najdete recepte z delavnice :)

Nekaj utrinkov:








nedelja, 10. marec 2013

Kremast zelen smuti

Potrebujemo:

- pol avokada
- pest listov mlade špinače
- sok polovice limete
- nekaj listov mete
- pol zmrznjene banane
- pol kumare
- zmrznjene gozdne jagode
- 3 dl filtrirane vode


Zmiksamo v močnem blenderju in postrežemo.