sreda, 27. februar 2013

Catering

Yes, that's right!

V decembru sem imela svoj prvi zaresen veganski catering (za cca. 100 ljudi). Priložnost mi je omogočil Aleš Suša na koncertu Big Banda KK - Depeched. Zahvala gre njemu. Pa tudi mojemu Mihu, njegovi mami Maji (ki je z menoj na samem dogodku tudi pripravljala, mazala, dekorirala najmanj 8 ur! ni nama bilo lahko, ampak je bilo pa kljub temu zelo zabavno:)) in moji mamici, ki so mi pomagali BiG time! Ne smem pozabiti Kulturnega doma Krško in direktorice Katje Ceglar, ki mi je dovolila, da uporabim njihovo kuhinjo in vse skupaj tam pripravim. Brez tega bi bilo zelo težko. Nenazadnje pa gre zahvala tudi puncam iz Kulturnega doma, ki so pripravile tavelike mize in mi pomagale z nasveti, pospravljanjem ... :) super je bilo! Seveda sem bila živčna, ampak kljub temu  je vse potekalo kot po (veganskem, seveda) maslu. Zelo zabavno. Ljudje so pohvalili :)) Največji hit je bil tapiokin puding z višnjevo marmelado.

Loved it!


ob spremljavi Big Banda Krško ...


... in nekaj fotk:

Tapiokin puding z višnjevo marmelado, kanapejčki z vegansko mocarelo in češnjevim paradižnikom, francoska solata

Čokoladni in vanilijevi mini mafini z riževimi metuljčki (desno)

Rahel čokoladni mousse


Kanapejčki z vegansko zaseko, alfaalfa kalčki in vegansko salamo Rajko, polnozrnati domači grisini, kanapejčki s tofujevim in čičerikinim namazom ...


... in še skupinska :)









torek, 26. februar 2013

Čičerikina juha

Sestavine (za 2 - 3 osebe):

- 1 majhna čebula
- eno stebelce zelene
- 1 strok česna
- olivno olje
- vejica svežega rožmarina (listke nasekljamo)
- 1 skodelica (večer prej namočene) čičerike ali pa eno konzervo bio čičerike
- 500 ml vegi jušne osnove
- 100 g majhnih makarončkov
- sol, poper
- peteršilj


V loncu segrejemo olje, nanj vržemo nasekljane čebulo, zeleno, česen in rožmarin in na srednjem ognju dušimo približno 15 minut.
Dodamo odcejeno čičeriko in zalijemo z vegi jušno zasnovo. Kuhamo približno pol ure (če smo uporabili čičeriko iz pločevinke pa le malce pokuhamo, saj je že mehka).
Z zajemalko nato damo na stran pribl. polovico količine čičerike, ostalo juho pa s paličnim mešalnikom zmiksamo. Damo nazaj čičeriko, ki smo jo dali na stran, in dodamo še makarončke. Ko so makaroni kuhani, dodamo še sol, poper in nasekljan peteršilj.
Seveda, če bo juha pregosta za vaš okus, dodajte vodo.
Meni vedno zraven zadišijo palačinke, ampak se potem tako najem tele juhce, da ničesar več ne spravim vase :)


četrtek, 14. februar 2013

'Oreo' srčki


Happy Valentine's Day!


Inspiracijo in recepte iščem na veliko straneh in blogih in z veseljem ugotavljam, da je veganskih receptov čedalje več - sploh sladkih stvari. Našla sem tudi eno stran, kjer je objavljeno morje receptov za razna 'copycat' peciva in 'slatkiše' in med njimi je bil tudi recept za tako zelo (predvsem v Ameriki) popularne Oreo piškotke, vendar v veganski sestavi brez kakšnih čudnih sestavin. In res so dobri, jaz jim ne bi dajala zraven pridevnika 'copycat' :) Tole je ta stran: http://chocolatecoveredkatie.com/ 
Enjoy!

Za testo:
- 3/4 skodelice moke (120g)
- 1/4 skodelice (30g) + 2 jedilni žlici kakava v prahu
- 1/4 skodelice (78g) + 2 jž sladkorja (Bio Rohrzucker iz Spara)
- 1/4 čajne žličke soli
- 1/4 čajne žličke pecilnega praška
- 1 čž bio vanilijevega sladkorja (iz DM-ja)
- 1/4 (44g) skodelice kokosovega olja (stopljenega)
- 3 jž rastlinskega mleka
- 2 jž agavinega sirupa

V eni skledi zmešamo tekoče sestavine, v drugi suhe, nato pa tekoče primešamo suhim in dobro zmešamo. Maso damo za pol ure v hladilnik. Pečico segrejemo na 150 stopinj Celzija. Iz mase oblikujemo piškotke (lahko z roko, lahko z modelčki) in jih nato pečemo 10 minut na namaščenem pekaču ali peki papirju. Po desetih minutah jih vzamemo iz pečice (morda se vam bo zdelo, da še niso čisto pečeni, ampak takšni morajo biti) in jih pustimo, da se ohladijo - vsaj 10 minut. 

Polnilo:

Jaz sem jih namazala s Soyatoo smetano, ki sem ji primešala tri jž stopljenega kokosovega olja in 1 jž sladkorja v prahu in pustila v hladilniku, da se strdi, vendar bi bilo fajn, če bi v smetano zmešala še stopljeno vegansko belo čokolado, ampak je nisem imela, ker je nikjer, ja, nikjer, nimajo, razen na eni spletni trgovini, ampak potem je potrebno čakati kak dan dva, tele piškotki pa so morali biti narejeni ZDAJ takoj :) 
Sicer pa Chocolatecoveredkatie naredi polnilo takole: 

- 1/2 skodelice (55g) sladkorja v prahu
- pol čž vanilijeve esence
- 1/4 skodelice (58g) stopljenega kokosovega olja


Sestavine zmešamo. Z žličko nato namažemo spodnji del piškotka in nanj 'prilepimo' še drugi piškot.  

četrtek, 7. februar 2013

Veganska zaseka


Potrebujemo:

- dve srednje veliki čebuli
- 5 krhljev suhih jabolk narezanih na koščke
- 2 čž soli
- palmova maščoba Palmin
- 2 dl stekleni kozarček s pokrovčkom

Postopek:

Narežemo čebulo na koščke. V ponvi segrejemo žlico palmove maščobe, nanjo stresemo čebulo, posolimo z eno čž soli in premešamo. Pražimo, dokler lepo ne porjavi, nato jo damo v kozarček. Postopek ponovimo (prepražimo, solimo) z jabolčnimi suhimi krhlji. Tu moramo biti zelo pazljivi, da jih ne zažgemo. Damo jih v kozarček s čebulo. Nato pa na ponvi stopimo še tri jedilne žlice palmove maščobe in dolijemo v kozarček. Kozarček bo zdaj verjetno napolnjen do dveh tretjin, do vrha pa ga zapolnimo tako, da dodamo še približno dve jž nestopljene palmove masti, ki se bo med mešanjem zaseke raztopila. Paziti moramo, da vsake toliko časa mešanico premešamo, da se koščki čebule in krhljev lepo razporedijo. Lahko dodamo še nekaj soli - odvisno od okusa. Čez čas se bo maščoba strdila in zaseka bo pripravljena za mazanje na kruh :) Zadeva se mora mazati zelo na tanko, ker je ultra mastna, torej ne gre pretiravati :)





Čebulna juha

Potrebujemo:

- tri velike čebule
- 1 dl belega vina
- 1 jž riževe moke
- 2 jž oljčnega olja
- poper, sol
- liter vode ali jušne osnove
- jedilni kvas v kosmičih (nutritional yeast)

Na olju prepražimo čebulo, dodamo vino, premešamo, potresemo z žlico riževe moke in premešamo. Vodo ali jušno osnovo dolivamo postopoma. Nato poporamo, posolimo in kuhamo, dokler se čebula ne zmehča. Juho nadevamo na krožnike ali v skodelice in potresemo s kvasovimi kosmiči. Zraven postrežemo opečeni kruhek.


Brownie-ji z arašidovim maslom in smetano

Nekje na spletu sem našla ta recept. Vedno 'ratajo' :)

Potrebujemo:

- 2 skodelici polnozrnate moke
- 2 skodelici nerafiniranega sladkorja
- 3/4 skodelice kakava v prahu
- 1 čž vinskega kamna
- 1 čž soli
- 1 skodelico vode
- 1/2 skodelice olja (jaz dam navadnega sončničnega)
- 1 paketek vanilijevega sladkorja (vanilin sladkor - no good :))

- arašidovo maslo
- sojina smetana za stepanje Soyatoo (imajo jo v Kalčku, kjer je najcenejša, v Merkator centrih..., pa tudi v Hiši Narave v Krškem)



Pečico segrejemo na 180 stopinj.
V veliki skledi zmešamo moko, sladkor, kakav, vinski kamen in sol. Dodamo vodo, olje in vanilijev sladkor ter dobro premešamo. Maso vlijemo v kvadratni model in pečemo približno 25-30 minut - dokler vrh mase ni več sijoč. Pustimo, da se ohladi in narežemo na kocke. Preden postrežemo, premažemo z arašidovim maslom in okrasimo s Soyatoo smetano.

Če hočete, lahko v maso vmešate npr. skodelico višenj ali kakšnega drugega sočnega sadja ali koščke čokolade.