ponedeljek, 4. junij 2012

Domača marmelada iz pomaranč in bezga



- 6 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka
- 7 cvetov bezga
- 250 g sladkorja
- 1,5 žličke agaragarja

V sveže stisnjen sok pomaranč namočimo bezgove cvetove in pustimo stati čez noč. Sok naslednji dan odcedimo in vanj zamešamo sladkor, premešamo, da se sladkor raztopi. Nekaj soka odvzamemo in vanj vmešamo agar, da se izognemo grudicam. Preostali sok zavremo in vanj zlijemo mešanico z agarjem ter pustimo vreti še 5 minut. Če pustimo agar vreti več kot 5 minut, agar ne bo zželiral marmelade, zato bodimo pazljivi. Nato marmelado takoj natočimo v kozarčke, ki smo jih oplaknili z vročo vodo, in jih dobro zapremo. Pokrovčki naj bodo vedno novi, saj drugače lahko pride zraven zrak in se zadeva hitro pokvari. Po domače - kozarčki morajo biti 'diht' zaprti :) Najina marmelada je dokaj tekoča (ampak ne preveč), če hočete tršo, dodajte več agarja (npr. 2 žlički).

Bruskete z avokadovim nadevom

Avokadov nadev:
- 1 avokado
- žlička limoninega soka
- 1 velik paradižnik
- sol, poper
- strok česna
- olivno olje

Avokado in paradižnik narežemo na drobne koščke, dodamo stisnjen ali nasekljan česen, olje, sol, poper in limonin sok, vse skupaj premešamo in porazdelimo po koščkih popečenega kruha.

SmEtaNova toRta z jAgoDami

Odkar je na trgu ponovno veganska smetana za stepanje SoYatOo, sem spet happy :) Še več, zdaj sta v ponudbo še riževa in kokosova smetana. Meni je še vedno najboljša sojina, ampak tudi riževa ne zaostaja. Kokosova je za tiste, ki imate res radi okus po kokosu. Je pa dobra kombinacija, če zmešate skupaj riževo in kokosovo.
Seveda sem takoj sprobala zadevo in naredila lahko in zelo enostavno jagodno-smetanovo tortico.



Biskvit (tortni model premera 16 cm):
- 230 g moke (namenske za peciva)
- 100 g sladkorja
- 40 ml olja
- 1 paketek pecilnega praška
- 240 ml 'radenske'* (obvezno dodajte 'radensko' in ne navadno vodo, saj je razlika v rahlosti biskvita očitna)
- 1 ščep soli
- pol žličke vanilije v prahu
- 10 g kakava v prahu

*lahko je katerakoli mineralna voda z mehurčki, ampak več je mehurčkov, bolje je :)

Najprej zmešamo suhe sestavine, potem dodamo 'radensko' in olje ter dobro zmešamo.
Biskvit pečemo pri 160° približno 30 minut. Počakajte, da se ohladi in ga nato prerežite.

 Smetanov premaz:
- Soyatoo smetana za stepanje (300 g)
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 'Kremfix' (žlica krompirjevega in žlica koruznega škroba)
- žlica limoninega soka
Smetano dobro stepemo in jo damo za nekaj časa v hladilnik (kakšne pol urce), da se strdi.


Spodnji del biskvita premažemo s smetano, gor položimo narezane jagode, ki jih spet prekrijemo s smetano, na vrh pa položimo še drugi del biskvita, ki ga spet premažemo s smetano. Tortico še za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se vse lepo strdi.

Inspired by: veganpassion.blogspot.com

Gosta grahova juha s testeninami

- olivno olje
- 2 srednje veliki čebuli
- skodelica graha (najbolje svežega)
- liter jušne osnove
- sol, poper, lahko dodamo tudi
- meto, baziliko, rožmarin
- svež peteršilj
- 50 g testenin



Na olivnem olju na manjšem ognju 10 minut pražimo nasekljano čebulo, nato dodamo svež grah in zalijemo z jušno osnovo ter dodamo testenine. Vse skupaj mora vreti deset minut, nato pa dodamo še zelišča, sol in poper. Juho nadevamo na krožnike, dodamo peteršilj in poškropimo še z malce kakovostnega olivnega olja.
Namesto testenin lahko v juho dodamo na trakce narezane palačinke.

Inspiracija: Jamie Oliver - Jamie's Italy