četrtek, 22. marec 2012

Palačinke

'Easy peasy' palačinkice, ki smo si jih privoščili za sladico.
Sestavine:
- skodelica moke
- skodelica in pol vode
- ščepec soli
Vse sestavine dobro zmešamo in pustimo počivati kakšne pol ure. Nato spečemo palačinke ... saj vemo, kako, ne? Na ponev kanemo malce maščobe, segrejemo na ognju, potem pa z zajemalko zajamemo maso in prelijemo po ponvi, da se masa porazdeli po površini ponve. Palačinko obrnemo šele, ko zgornja plast ni več 'tekoča'. Iz te mase jih dobimo približno štiri (odvisno od velikosti ponve in debeline palačink. Naše so bile kar debele:). Polnimo jih po želji - lahko stopimo čokolado in vmešamo zraven drobljene mandeljne, lahko z jagodno marmelado in svežimi koščki jagod, karkoli vam pade na pamet. Mljask

Yummy pica

Sestavine za testo:

- skodelica moke
- ½ skodelice vode
- ščepec soli
- jedilna žlica olja
- polovica svežega kvasa

Sestavine, ki jih damo na pico, so odvisne od posameznikovih želja, jaz sem dala domačo paradižnikovo mezgo, čebulo, rožmarin, origano, sušene paradižnike, rukolo ter popečene rezine dimljenega tofuja. Vedno se je dobro držati pravila 'manj je več'.


Pečico nastavimo na 180°. Vse sestavine zmešamo v mešalniku, da dobimo testo, ki ne sme biti preveč lepljivo (dodajte še malo moke, da boste lažje mesili). Nato testo razvaljamo v krog in ga najprej položimo na namaščeno ponev. Po nekaj minutah (pribl. 5 - 10 min na majhnem ognju) testo preložimo na pekač. Pico obložimo s paradižnikovo mezgo iz domačih paradižnikov, potresemo origano in rožmarin, dodamo čebulo in sušene paradižnike. Pico damo peči v pečico za 10 minut. Medtem v ponvi na olju prepražimo na tanke lističe narezan dimljen tofu in ga položimo na pico, ko je že pečena. Perfect!
Kavarnica Cafetino v stari Ljubljani je ena redkih, kjer imajo sojino mleko. My favourite :)

Latte macchiato. Mmm, komaj čakam Toskano in vse, kar ponuja :)

nedelja, 11. marec 2012

Jagodni tiramisu

Zakaj bi kupovali piškote za tiramisu, ki so polni aditivov pa še dragi so - raje jih specimo sami.
Recept za piškote:
- 250 g moke
- 100 g masla (Alsan)
- 100 g sladkorja
- 1 čž pecilnega praška
- 1 čž sode bikarbone
- 2 jž rastlinskega mleka
- ščepec soli

Pečico segrejemo na 175° C.
Vse sestavine damo v posodo in mešamo. Fino je, če je maslo zmehčano, se lepše meša. Mešajte kar nekaj časa (najprej z mešalnikom, nato pa kar z roko), dokler ne dobite lepljive mase. Verjetno se vam bo zdelo, da je masa preveč suha, vendar ne dodajajte tekočine, ampak naprej mešajte in sestavine se bodo začele lepo sprijemati in masa bo postala homogena. Maso nato razvaljajte po pomokani površini in z nožem narežite na trakove (ca. 3 x 6 cm). Piškote pecite 10 minut. Ko jih boste vzeli iz pečice, se vam bo zdelo, da še niso pečeni, ampak so, le malce časa potrebujejo, da dobijo pravo konsistenco :) Seveda moramo počakati, da se ohladijo, preden jih bomo namočili v kavo.

Medtem lahko pripravimo nadev za tiramisu. Mimogrede, jaz sem uporabila nastavljivi model brez dna. Nastavila sem ga na 14 x 8 cm.

- 250 g jagod (narezanih po dolgem) (jagode bodo v bistvu posebna plast)
- 250 ml navadnega sojinega jogurta
- svilnati tofu (1 zavitek)
- 5 jž sladkorja
- 1 čž limoninega soka
- 1 jž sojinega lecitina

Vse sestavine (razen jagod, seveda) damo v mešalnik in mešamo približno 5 minut, da se lepo premešajo. Če vam je nadev premalo sladek, ga lahko še malo sladkate, vendar ne preveč, ker potem izgubi tisti 'maskarpone' okus.

Zdaj lahko skuhamo še kavo. Za takšno velikost tiramisuja potrebujemo približno dve skodelici kave.
Tudi kava se mora ohladiti.

Ko je vse ohlajeno, lahko začnemo:
Piškote pomakamo v kavo in jih polagamo v model, dokler ne prekrijemo dna. Na prvo plast položimo narezane jagode in nanje vlijemo maso iz jogurta in tofuja, sledi spet plast v kavo namočenih piškotov, jagode in plast jogurta in tofuja. Čisto povrhu potresemo kakav v prahu.
Vse skupaj damo v hladilnik za nekaj ur ali čez noč.

Bruskete

- na koščke narezan kruh
- olivno olje
- na drobno narezan česen
- na drobno narezan paradižnik
- na drobno narezane olive

Koščke kruha premažemo z olivnim oljem, nanj pa položimo na koščke narezan česen, paradižnik ali olive. Olive, paradižnik in česen lahko tudi medsebojno kombiniramo.

petek, 2. marec 2012

Tartlets

Idejo za tale recept sem dobila v knjižici Ani's Raw Food Desserts in ga prikrojila po svoji meri :)
Testo : 
- skodelica mletih mandljev 
- skodelica kokosove moke 
- žlica kokosovega olja
- malo filtrirane vode (za boljšo konsistenco)
Vse sestavine zmešamo v multipraktiku, da dobimo lepljivo maso. V modelčke za mafine položimo plastično folijo, nanjo damo nekaj mase ter s prsti potiskamo, da se masa lepo poda po modelčku (kot bi delali majhne pite), katerega napolnimo s kakavovim moussom.
Kakavov mousse:
- pol avokada
- dve žlici kakava v prahu
- skodelica kokosovega mleka
- dve žlici yacoon sirupa
Sestavine zmešamo v mešalniku, da dobimo gladko maso, s katero napolnimo modelčke, kamor smo že položili testo. Tartlete za nekaj časa damo v hladilnik, da se strdijo.

Inspired by: Ani's Raw Food Desserts